Archief voor mei, 2009

Aanvaringen

dinsdag, 19 mei 2009

Een week of vier geleden heeft Reza een ontmoeting gehad met een ouwe, sikkeneurige Duitse herder. Deze herder wilde alleen maar met z’n stok spelen en als Reza in de buurt kwam, snauwde de herder al klapperend met z’n tanden (hoorbaar) dat ze er niet van gediend was dat Reza dichtbij kwam. Reza sprong elke keer opzij, totdat ze een keer te laat was. De herder raakte haar met een hoektand en Reza gilde het uit. Op zich viel het allemaal wel mee; een klein gaatje, maar net groot genoeg om even naar de dierenarts te moeten. Daar kreeg ze een krammetje en gilde nog een keer de buurt bij elkaar. In de twee weken daarna is het gaatje goed geheeld en ook het krammetje weer verwijderd. Dit keer zonder enig geluid.
Vorige week maandag had Reza een ontmoeting met een oudere Labrador. Ook deze dame had alleen maar aandacht voor haar bal en wilde dan ook niet dat Reza aan haar bal kwam. Reza had al eerder met deze hond gespeeld, dus ze kende elkaar goed. Maar toch vond de Labrador het nodig om naar Reza te happen, toen ze te dichtbij kwam. Reza zag het niet aankomen en reageerde te laat. Nu zat er een scheurtje in de huid en gilde ze weer als een speenvarken. Gelukkig bloedde het niet zo erg, maar natuurlijk moesten we even naar de dierenarts. Reza werd onder zeil gebracht en gehecht.
Het effect van dit soort aanvaringen op Reza is dat ze nu een stuk banger is voor andere honden die wat imponerend op haar af komen. Wel logisch eigenlijk, maar ook vervelend, ook voor haarzelf. Vanmorgen kwam ze een andere hond tegen en wilde ze per se weg. Gelukkig zat ze aan de riem, want anders was ze zo naar huis gerend (dat heeft ze ook al vaker gedaan inmiddels). Ze sprong, gilde en gromde en maakte bijna een salto. De eigenaar van de andere hond riep ‘m bij zich en samen liepen ze verder. Reza moest even kalmeren, maar bleef daarna nog wel gestressed aan de riem mee lopen naar huis.
We zullen hier wat mee moeten doen, want anders wordt Reza alleen maar banger voor andere honden. En dat zouden we toch echt niet willen. Ze was juist een allemansvriendje wat andere honden betreft en wilde erg graag met ze rennen en spelen. Als andere honden daar geen zin in hadden, bleef ze gewoon net zolang voor de andere hond heen en weer springen en hoog speels blaffen om de ander maar aan de gang te krijgen.