Archief voor april, 2009

Dichterbij dan je denkt

dinsdag, 14 april 2009

Op de website van GINN stond een dikke week geleden een artikel over de stroperij in Nederland en het gebruik van de windhonden daarbij. Hartstikke illegaal, om maar niet te spreken over hoe, in ieder geval, sommigen hun honden daarbij behandelen.
Afgelopen weekend kwam ik tijdens de ochtendwandeling een vrouw met twee whippets hier uit de buurt tegen. Reza en de whippets hebben elkaar al vaker gezien en het was een hoop geloei en geblaf naar elkaar, maar alles ging goed. Wij tweëen stonden een tijdje met elkaar te praten over de honden, natuurlijk, en op een gegeven moment ging het over de achtergrond van Reza. Zij vertelde daarna dat ze de honden altijd los liet lopen in een gebied hier nog geen twee kilometer vandaan. Ze werd daar op een gegeven moment aangehouden door een boswachter met de mededeling dat ze onmiddelijk haar honden moest aanlijnen. Er wordt in dat stuk bos regelmatig gestroopt op reëen. De man had zijn collega al opgeroepen en die verscheen dan ook enkele ogenblikken later, bewapend en al. De boswachter ging er vanuit dat er weer stropers aan de gang waren. Er zijn al bekeuringen uitgedeeld, maar of de honden ook in beslag zijn genomen, vertelde de vrouw niet.
Het gekke is dat het zo dichtbij gebeurd. Het is een bosrijke omgeving en dat er gestroopt wordt, geloof ik wel. Maar dat daarbij ook windhonden worden gebruikt had ik niet gedacht. Goed, stropen gebeurt meestal in het schemerlicht. We zien de windhonden eigenlijk nooit hier in de buurt lopen. Heel soms horen we wel dat er iemand een windhond heeft, maar dat zijn dan meestal toch honden uit de opvang. Ik ga er vanuit dat deze mensen niet hun honden voor dergelijke praktijken misbruiken.
Zo zie je maar weer …, het gebeurt dichterbij dan je denkt.